ESWT

Zes keer per jaar op vrijdag is er een speciaal multidisciplinair ESWT-spreekuur. Dit vindt plaats in het Máxima Medisch Centrum Eindhoven, route 071. Tijdens dit spreekuur wordt samen gewerkt door verschillende hulpverleners. Voor meer informatie kunt u hiernaast de folder dowloaden.

Er bestaat inmiddels een scala aan behandelmethoden voor deze peesaandoeningen. Fysiotherapie, hulpmiddelen die uw bewegingen moeten beperken (de ‘brace’), ontstekingsremmers en injecties. Soms is er zelfs een indicatie voor een operatie door de orthopedisch chirurg. Het zijn in ieder geval óf langdurige behandelingen die zich beperken tot symptoombestrijding (ze nemen dus niet de oorzaak weg) óf het zijn ingrijpende methoden. Echter, sinds 1998 wordt in Nederland ook een nieuwe behandelmethode toegepast die sneller, minder ingrijpend is en een aanzienlijke kans op genezing heeft: de zogenoemde medische en gerichte Extracorporeal Shock Wave Therapy. 

Veel mensen staan nauwelijks stil bij de vele manieren waarop zij hun armen gebruiken. Logisch, bewegen is iets ‘vanzelfsprekends’. Tenzij, en daar weet u misschien nu alles van, zulke normale bewegingen pijn doen. Pijn als u even die tas verzet, pijn tijdens het schilderen, pijn als u uw kind optilt en zelfs pijn als u alleen maar even uw arm strekt. En die pijn voelt u vooral aan de buitenkant van uw elleboog. Grote kans dat u kampt met een klassieke ‘tenniselleboog’. En daarin bent u niet alleen. Zo’n twee procent van de Nederlandse bevolking heeft deze aandoening. En ook al zijn er mensen die zich daarmee (voorlopig) nog redden door ‘het even rustig aan te doen’, bij vele anderen groeit de tenniselleboog uit tot een hardnekkige en langdurige aandoening die vaak leidt tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Dat geldt overigens ook voor vergelijkbare peesaandoeningen aan bijvoorbeeld de hiel (in de volksmond ‘hielspoor’), de achillespees, de kniepees of aan een belangrijke pees in de schouder. In het laatste geval kan de verharding van het weefsel zelfs leiden tot kalkafzetting rondom het gewricht. Niet alleen de tenniselleboog, maar ook het hielspoor, het achillespeesletsel, het kniepeesletsel, en de ‘kalkschouder’ zijn indicaties voor een medische ESWT-behandeling.

Mocht u vragen hebben over deze behandeling of de kosten kunt u deze stellen op telefoonnummer 040 888 86 00 of via de mail ocm@mmc.nl.

OCM_logoESWTkopie.jpg

Maak hier uw keuze uit de verschillende folders en/of het aanmeldingsformulier ESWT

 

 

 

Wilt u meer achtergrond informatie? Hieronder kunt u een keuze maken uit een aantal wetenschappelijke artikelen. De meeste zijn in het engels

 

 

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Orthopedisch Centrum Máxima

Op werkdagen zijn wij van 08.30 - 17.00 bereikbaar.

Orthopedie algemeen:

(040) 888 86 00

Orthopedie kinderen:

(040) 888 86 20

Routebeschrijving